Dr. Buteyko heeft een eenvoudige medische test ontwikkeld waarmee je kan bepalen of je gezond ademt: de Controle Pauze Test of kortweg CP-Test.
De gemeten tijd is de controlepauze.
Dit is geen test om na te gaan hoe lang je je adem kan inhouden. Als je ademhaling sneller gaat of je ademteug groter is na het loslaten van je neus, heb je je adem te lang ingehouden en is de meting niet correct.
Ontspan, en probeer het opnieuw.
Dr.Buteyko heeft in zijn laboratorium het verband gemeten tussen de Controle Pauze en het Minuut-Volume (= de totale hoeveelheid lucht die per minuut de longen in- en uitgaat).
Een hoge CP betekent een rustige ademhaling. Weinig tot geen (chronische) gezondheidsproblemen en inspanningen verlopen (nagenoeg) moeiteloos.
Een lage CP betekent overademing, een zware diepe ademhaling. Chronische gezondheidsklachten duiken op en het is moeilijk om een inspanning te doen en/of vol te houden.
Ademvolume: 5 tot 6 liter/minuut (norm)
Je ademt uitstekend.
Ademvolume: tussen de 7 en 15 liter/minuut.
Je ademt iets te veel, maar last heb je daar niet van. Het gevaar bestaat wel dat in een stressperiode je ademhaling zwaarder wordt.
Ademvolume: tussen de 15 en 25 liter/minuut.
Je ademt duidelijk te veel. Dit kan fysieke ongemakken, vage klachten en ziekten veroorzaken. Het kan ervoor zorgen dat je sneller vermoeid of gestresseerd bent. Je immuunsysteem verzwakt waardoor je snel vatbaar bent voor ziektes.
Ademvolume: tussen de 25 en 40 liter/minuut.
Je ademt duidelijk veel te zwaar: te snel en/of je neemt te grote ademteugen.
Dit kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Je kan een fysieke inspanning niet lang vol houden, je bent snel buiten adem, puffen, hijgen.
Schrik niet van een lage CP-score.
Veel mensen komen een cursus binnen met een Controle Pauze onder de 15 seconden. Met behulp van de Buteyko methode gaat de CP stap voor stap omhoog. Fysieke ongemakken en/of gezondheidsproblemen zoals astma, hyperventilatie, hooikoorts, ... worden sterk gereduceerd of verdwijnen zelfs volledig.
Konstantin Buteyko (1923 - 2003) is een Oekraïense arts die in Rusland ruim 50 jaar wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar het verband tussen ademhaling en gezondheid. Dr. Buteyko bestudeerde de ademhaling van zowel gezonde als zieke mensen.
Onderzoek op gezonde mensen gebeurde binnen het kader van de eerste ruimtevaartvluchten in de Sovjet-Unie. Daar lag de focus op wat de meest efficiënte ademhaling is, die het meeste rendement en het minste energieverlies oplevert.
Bij het bestuderen van zieke mensen ontdekte hij dat er een relatie bestaat tussen de “manier van ademen” en de klachten. Daarbij viel op dat zieke mensen vaak erg zwaar ademen. Hieruit concludeerde hij dat een te groot ademvolume de gezondheid aantast. Dr. Buteyko ontwikkelde een methode om de ademhaling te verbeteren en naar een gezond minuut-volume terug te brengen.
Dr. Buteyko heeft 150 klachten in kaart kunnen brengen. Met de aangepaste ademhalingstechniek kon men de klachten opmerkelijk reduceren en meestal helemaal doen verdwijnen. In Rusland zijn de Buteyko Methode en de Buteyko-ziekenhuizen opgenomen binnen de reguliere gezondheidszorg.
Wil je graag nog meer weten over Buteyko en zijn wetenschappelijke medische onderzoeken,
neem dan een kijkje op de website van het Buteyko Instituut.
Ademen doe je meestal onbewust. Je staat er weinig bij stil. En toch is het zo essentieel!
Niet verwonderlijk dat de manier waarop je ademt een belangrijke impact heeft op je gezondheid, je stressniveau, je energieniveau, je prestaties. Heel veel mensen ademen in rust te snel of nemen te grote ademteugen. Deze verkeerde manier van ademen heet chronische hyperventilatie.
Met de Buteyko methode herstel je de natuurlijke ontspannen ademhaling. Een gezonde natuurlijke ademhaling is rustig, klein en geluidloos ademhalen.
Het ademhalingsmodel van een gezonde natuurlijke ademhaling:
CP | ADEMFREQUENTIE | ADEMVOLUME | ADEMPATROON | % CO2 CONCENTRATIE |
60 sec | 5 à 6 x/min | 5 l/min | 5 sec. pauze | 6,5% |
Met de Buteyko technieken
leer je bewust
minder snel en
met kleine teugen ademen.
Waarom is dit zo belangrijk?
Wanneer je “te veel” ademt of dus chronisch hyperventileert, wordt er te veel koolzuurgas (CO2) uitgeademd waardoor er een CO2 tekort in het bloed ontstaat. Dit tekort aan koolzuurgas kan verschillende gevolgen hebben: